Voetpijn en je zorgverzekering: wat verandert er in 2025?

‹ Terug naar overzicht

Voetpijn en je zorgverzekering: wat verandert er in 2025?

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Heb je al langer last van pijn in je voeten maar weet je niet wat je ermee aan moet? Dan is dit de ideale tijd van het jaar om tot actie over te gaan. Je kunt in het najaar namelijk je zorgverzekering aanpassen of overstappen. Door uit te zoeken welke zorg jouw voeten nodig hebben en je verzekering hierop aan te passen, kun jij volgend jaar weer comfortabel op pad met de benenwagen zónder dat je hier de hoofdprijs voor betaalt. We nemen je mee in de behandelingen die voor jou relevant kunnen zijn, en de veranderingen in de zorgverzekering die daarbij van belang zijn.

Voetpijn: welke behandeling heb ik nodig?

De beste manier om erachter te komen hoe je voeten het best behandeld kunnen worden, is door na te gaan wat de oorzaak is van de pijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Sportblessure
  • Voetafwijking
  • Verkeerd looppatroon
  • Aandoeningen die voetklachten veroorzaken, zoals diabetes en reuma

Afhankelijk van de oorzaak die bij jouw situatie past, kun je het meest gericht verder zoeken naar een behandeling. Als het om een sportblessure gaat kan een fysiotherapeut uitkomst bieden; in de andere gevallen sluit podotherapie waarschijnlijk beter aan op je klachten.

Je kunt uiteraard ook eerst je huisarts raadplegen, maar weet dat een doorverwijzing van je huisarts naar een fysio- of podotherapeut al een tijd niet meer van toepassing is. Je kunt dus ook gelijk naar een specialist zonder dat dit uitmaakt in de kosten.

Vergoeding fysiotherapie gaat per 2025 omlaag

Heb je door het sporten pijn in je voeten? Dan heb je misschien een blessure en kun je contact opnemen met een fysiotherapeut voor een verkennend gesprek. In uitzonderlijke gevallen wordt fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Bijvoorbeeld als je revalideert of herstelt na specifieke operaties, als je een bepaalde chronische aandoening hebt, of als je jonger dan 18 bent. In dat laatste geval zijn de eerste negen behandelingen vergoed.

Meestal wordt fysiotherapie echter niet vergoed. Het is dan ook een van de meest gekozen aanvullende pakketten bij de zorgverzekering. Hoeveel behandelingen er aanvullend gedekt worden, varieert sterk per verzekeraar en pakket. Bedenk dus voordat je een verzekering kiest goed hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben.

Let op: de vergoeding voor fysiotherapie wordt flink ingeperkt vanaf 2025. De uitzonderingsgevallen voor vergoeding uit de basisverzekering worden strenger en minder uitgebreid. Ook de aanvullende pakketten worden soberder, met minder behandelingen voor een vergelijkbaar tarief. Reken dus goed uit of een aanvullende dekking de moeite waard is.

Podotherapeut beperkt vergoed vanuit basisverzekering

Als de pijn niet door sport komt, kan een podotherapeut je het best helpen. Vergoeding voor podotherapie vanuit de basisverzekering komt alleen in deze situaties voor:

  • Je hebt een aandoening met een verhoogd risico op voetwonden, zoals diabetes type 2 of bepaalde vormen van reuma. Je zit dan in zorgprofiel 2 (of hoger) en krijgt podotherapie vergoed.
  • Je ondergaat een behandeling waardoor je gevoeliger bent voor voetproblemen.

Als je hier niet voor in aanmerking komt, kun je kijken of er aanvullende verzekeringen voor podotherapie zijn die aansluiten op jouw wensen. Vaak vergoeden dit soort pakketten naast behandelingen ook (een deel van) de kosten van steunzolen of andere hulpmiddelen.

Komt je pijn door een wandelsport en twijfel je of je bij de fysio- of podotherapeut moet aankloppen? Vraag je huisarts dan om advies.

Let op: de vrije zorgkeuze verdwijnt

Vanaf 2025 kun je niet meer kiezen voor een restitutiepolis. Hiermee had je voorheen volledig vrije zorgkeuze. Het maakt in dat geval niet uit of een zorgverlener een contract heeft met jouw verzekeraar. Nu de vrije zorgkeuze verdwijnt, is het dus voor iedereen belangrijk om goed te kijken welke fysiotherapeut, podotherapeut of andere zorgverlener onder contract staat bij jouw zorgverzekeraar. Als je naar een niet-gecontracteerde slaaptherapeut gaat, is de vergoeding meestal lager en betaal je alsnog een deel van de kosten zelf. Neem dit dus mee in je overwegingen.

Contractering is dit jaar eerder rond

Door het verdwijnen van de restitutiepolis moet je dus hoe dan ook goed controleren of je zorgverlener en je verzekeraar een contract hebben. Het goede nieuws is dat voortaan wel makkelijker en transparanter is. Zorgverzekeraars moeten vanaf nu namelijk hun contracten met zorgverleners en ziekenhuizen eerder rond hebben.

Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, licht toe: “Voorheen konden deze onderhandelingen tot ver in het nieuwe jaar duren. Het gevolg daarvan is dat je als verzekerde niet altijd wist met welke zorgaanbieders jouw zorgverzekeraar een contract zou gaan afsluiten, op het moment dat je uiterlijk 31 december een keuze moest maken. Nu moet dit verplicht duidelijk zijn voor het einde van het jaar. Je kunt dit dus altijd navragen.”

Zorgverzekeringen vergelijken

Je weet inmiddels als het goed is wat voor zorg je in het nieuwe jaar nodig hebt en met wat voor aanvullende dekkingen je wel of niet rekening moet houden. Dan kun je nu beginnen met je zorgverzekering vergelijken. Vul in welke behandelingen je in je pakket wilt hebben en hoeveel, en kijk vervolgens bij welke verzekeraar je het goedkoopst af bent met deze dekking. Je kunt nog tot 31 december overstappen.

Twijfel je nog te veel over wat je precies nodig hebt? Je kunt dan ook alleen je huidige verzekering opzeggen voor het einde van het jaar. Je hebt dan tot uiterlijk 31 januari om een nieuwe verzekering te kiezen en af te sluiten, die dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari jouw zorg dekt. Zo heb je wellicht nog iets meer ruimte om een weloverwogen keuze te maken.

Lees ook: Veel gestelde zorgvraag: is mijn pedicure verzekerd? – Voetvak+