Vijfstappenplan GGD: Laat je niet vallen!

‹ Terug naar overzicht

Vijfstappenplan GGD: Laat je niet vallen!

Geplaatst op:
Wie oudere cliënten behandelt, weet hoe moeizaam zij van de bank of uit de pedicurestoel opstaan. Je bent altijd bang dat ze vallen als je even niet oplet en dan letsel oplopen. Een juiste manier van opstaan kan helpen om vallen te voorkomen. De GGD Amsterdam ontwikkelde een vijfstappenplan. Dat kun jij ook aan je klanten leren!  

Vallen

Stap 1: schuif een stukje naar voren in de stoel

Kom als eerste met de billen naar voren in de stoel. Door eerst het gewicht naar voren te brengen, voorkomt u dat u teveel op de polsen steunt. Dat kan erg pijnlijk zijn, wanneer u bijvoorbeeld al last heeft van gewrichtspijn.

Stap 2: beweeg het bovenlichaam naar voren (neus voorbij de knieën)

Leun voorover. Breng uw neus naar voren.

Stap 3: Zet de voeten naar achteren (achter de knieën)

Plaats de voeten zo ver mogelijk naar achteren, met het sterkste been achter. Door uw voeten goed neer te zetten, bereidt u zichzelf voor om stevig, vanuit de benen, op te staan.

Sta nu rustig op.

Stap 4: Gebruik uw handen niet als u pijnklachten heeft

Heeft u last van pijnklachten in de handen? Dan is het slim om ze niet te gebruiken bij het opstaan. Bij het opstaan plaatsen we vaak het hele gewicht op de handen, of gebruiken we ze om zwaar op te steunen. Trek uzelf bijvoorbeeld niet op aan uw rollator. Dat kost veel kracht. Bovendien kan de rollator omkiepen, wat het risico op vallen verhoogt.

Stap 5: Wacht even voordat u wegloopt

Door niet meteen na het opstaan weg te lopen, voorkomt u duizeligheid. U kunt makkelijk vallen als u bijvoorbeeld haastig opstaat om de telefoon op te nemen.

In dit handige filmpje zie je nog meer tips.

Vallen? 

‘Vallen? Dat gaat niet over mij’, denken veel ouderen. Bovendien zien ze vallen als iets dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Deze gedachten helpen echter niet om in actie te komen, terwijl dat juist wel nodig is!  Het afgelopen jaar vielen alleen al in Amsterdam 38.000 65-plussers. Het letsel dat mensen kunnen oplopen na een valincident, heeft een enorme impact op iemands kwaliteit van leven.  Met de aanpak ‘Laat je niet vallen’ maakt de GGD Amsterdam ouderen ervan bewust dat zij zelf iets kunnen doen om vallen te voorkomen. Dat helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en regie te houden over hun eigen leven.   Nog meer veiligheidstips, over een veilige badkamer, vind je hier.