Neuroom van Morton: zenuwbeknelling in de voorvoet
Het is niet helemaal duidelijk hoe deze zenuwverdikking precies ontstaat. Waarschijnlijk ontstaat het wanneer de zenuw steeds opnieuw een beetje beschadigd wordt, bijvoorbeeld doordat hij even klem zit tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit kan gebeuren bij het dragen van te nauwe schoenen.
Een doorgezakte voet kan ook extra druk op de zenuwen geven. De risicofactoren zijn:
- het dragen van nauwe schoenen of hoge hakken;
- sporten die veel van de voeten vragen zoals hardlopen;
- sporten waarbij men nauwe schoenen draagt, zoals klimmen, schaatsen en skiën;
- voetvormafwijkingen zoals een scheve grote teen (hallux valgus), hamertenen, doorgezakte voorvoet, platvoeten en hypermobiliteit van de gewrichten.
Het komt trouwens veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Pijn
De belangrijkste klacht van een neuroom van Morton is pijn. De pijn zit meestal onder de voorvoet bij het begin van de 3e en 4e teen met uitstraling naar de tenen. De pijn in de tenen voelt brandend of stekend, als kramp of elektrische prikkeling. Vaak is er ook een doof gevoel in de 3e en 4e teen. De pijn wordt erger tijdens lopen en belasten, vooral bij het dragen van strakke schoenen of hoge hakken. Als de schoen wordt uitgedaan en door masseren van de voet wordt de pijn minder. Men kan het gevoel hebben dat er ‘iets zit’ of dat er ‘iets verschiet’.
Gaat het over?
Dat hangt van de klachten af en van hoe lang men het neuroom al heeft. Als het neuroom van Morton nog maar kort bestaat en men ook periodes zonder klachten heeft, kan het neuroom soms vanzelf genezen. Bestaat het neuroom al langer (meer dan een jaar) en zijn de klachten er altijd, dan gaat het neuroom niet meer vanzelf over, er is dan een behandeling nodig.
Welke behandelingen zijn er?
Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. Meestal verminderen hierdoor de klachten voldoende.
Niet-operatieve behandelingen bij een neuroom van Morton kunnen zijn:
- Schoenadvies.
- Therapiezool.
- Corticosteroïdeninjectie.
- Schoenaanpassing.
- Injectie met een alcoholoplossing.
Door: dr. Bella van Dalen, orthopedisch chirurg en Robert Wonink, MSU echografist voet en enkel.