Ingegroeide teennagel: een klinische les voor artsen
Personen met unguis incarnatus stadium twee en drie worden vaak doorverwezen voor chirurgische gedeeltelijke excisie van de nagel, hoewel er conservatieve behandeling of minimaal invasieve alternatieven bestaan. In de Nederlandse richtlijn voor ingegroeide teennagels wordt echter minimaal aandacht besteed aan deze alternatieven. Het is heel goed dat de auteurs nu in het NTVG laten zien wat er nog meer mogelijk is. Ze bespreken drie casussen en hun behandelingsopties. Zo kan een podotherapeut kan een spiculectomie doen en daarna een bilaterale orthonyxia (nagelbeugel) of tamponnade plaatsen. Deze behandelingsoptie werd bestudeerd in een prospectieve cohortstudie bij 88 personen met een hoog risico op wondgenezingsproblemen en bleek een veilige en effectieve behandelingsoptie te zijn. Een belangrijk advies van de auteurs: begeleiding van de nagelgroei heeft na ingrepen meer aandacht nodig evenals adequate nagelknipperadviezen om recidieven te voorkomen. Beide worden echter niet aangekondigd in de laatste Nederlandse richtlijn.
Het is een waardevol artikel (Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7261) dat veel leed bij patiënten met een ingegroeide teennagel kan voorkomen. Helaas wordt niet genoemd dat ook (medisch) pedicures veel kunnen betekenen voor patiënten met een ingegroeide teennagel.
Update 30 mei: na contact met auteur Leonie Rosien bleek dat in de bijlage van het artikel (medisch) pedicures wel genoemd worden als uitvoerder van bepaalde behandelingen. In een komende editie van VoetVak+ zal een interview met Leonie Rosien gepubliceerd worden.