“Zorg voor diabetische voet kan veel beter”

‹ Terug naar overzicht

“Zorg voor diabetische voet kan veel beter”

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
In nummer 26 van Medisch Contact, het weekblad van de KNMG, lazen we een interessant artikel over de zorg voor de diabetische voet. Vaatchirurg Dr. Gwendolyn Cazander pleit met haar mede-auteurs voor een ‘nationale kwaliteitsverbetering’ met o.a. anderhalvelijnsklinieken om amputaties te voorkomen.

Meer dan 1 miljoen mensen hebben diabetes type 1 en 2 hebben, met een verwachte stijging tot 1,5 miljoen in 2040. Er zijn geen betrouwbare cijfers over de epidemiologie van een voetulcus of het aantal amputaties. Men vermoed dat minstens 24duizend patiënten een diabetische voet hebben in Nederland. Vooral het recidiefrisico op een wond na genezing is hoog: 42 procent binnen een jaar en meer dan 65 procent in vijf jaar.
Aan de hand van een casus laten de auteurs zien dat multidisciplinaire behandeling noodzakelijk is. Een specialistenteam met passie voor diabetische voetzorg heeft hiertoe al diverse actiepunten geformuleerd: “Zoals het opzetten van een eenvoudige registratie, waarin bijvoorbeeld het aantal amputaties en recidiefulcera wordt bijgehouden per centrum. Het is belangrijk de rol van biomechanica en endocrinologie toe te voegen aan de richtlijn en er wordt daarom ook gewerkt aan een Nederlandse, praktische handleiding diabetische voetzorg, waarin evidence en expert opinions zullen samenkomen. Regionaal is de transmurale samenwerking essentieel voor goede voetzorg, met een alerte eerstelijnszorg (huisartsen, podotherapeuten, pedicures, wijkverpleging), tijdige verwijzing van patiënten met een voetulcus via duidelijke zorgpaden en een goede follow-up na genezing.”
De auteurs pleiten vooral voor anderhalvelijnsklinieken binnen de diabetischevoetzorgketen: “efficiënte, frequente, gestroomlijnde, multidisciplinaire zorg met als doel om de patiënt zoveel mogelijk thuis te kunnen behandelen, maar acute problematiek snel te onderkennen en hiernaar te handelen. Daarnaast zouden uitgebreide preventie en eenvoudige operaties een belangrijke plaats kunnen hebben. In Nieuw-Zeeland laten dergelijke centra zien dat er minder ziekenhuisopnames zijn, minder majeure amputaties (4% vs. 28%), lagere mortaliteit (7% vs. 19%) en minder kosten.” Het hele artikel lees je hier.